Pelastuskoiraliiton rauniotoimintaa halutaan kehittää

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Kuva: Jari Miettinen

Pelastuskoiraliitto järjesti tammikuussa keskustelutilaisuuden liiton rauniotoiminnan tilanteesta ja kehittämisestä. Tilaisuus pidettiin Suomen Pelastuskoiraliiton toimistolla Pasilassa, ja siihen oli mahdollista osallistua myös etäyhteydellä muualta Suomesta. Tarkoitus oli keskustella siitä, millaista ja kuinka aktiivista rauniotoimintaa Pelastuskoiraliiton eri jäsenyhdistyksissä järjestetään ja pohtia, tulisiko liiton pyrkiä kehittämään rauniotoimintaa ja jos niin millä tavoin.

Valtakunnallisesti Pelastuskoiraliiton rauniotoiminta on tällä hetkellä vähäistä, ja se on keskittynyt Etelä-Suomeen. Aktiivisinta toiminta on pääkaupunkiseudulla, ja esimerkiksi Espoossa rauniorata on harjoituskäytössä useita kertoja viikossa. Yksi syy toiminnan vähäisyyteen on raunioratojen puute ja huono kunto, ja myös vuonna 2018 voimaan tullut kahden maastolajin vaatimus hälytyskoirille on vaikuttanut asiaan. Monia asioita voi kuitenkin harjoitella ilman rauniorataa, ja raunioharjoittelu tukee myös maastolajeja.

Kuva: Jari Miettinen

Koesuoritukset keskittyvät Etelä-Suomeen

Vuonna 2016 Pelastuskoiraliitolla oli rauniokoulutusprojekti, jonka aikana pidettiin kaksi alueellista koulutusviikonloppua jokaisella liiton peko-alueella: yksi keväällä ja yksi syksyllä. Syksyn koulutusviikonlopussa oli mahdollista osallistua myös rauniokokeeseen. Lisäksi kesäkuun kouluttajaseminaarin aiheena oli rakennus- ja raunioetsintä. Projektin tavoitteena oli lisätä raunio-osaamista alueilla, joilla raunioharjoittelu oli vähäistä: harjoiteltiin rauniotreenien järjestämistä ilman rauniorataa ja pyrittiin kartoittamaan harjoitusmahdollisuuksia ja muodostamaan alueellisia treeniryhmiä.

Lue lisää: Rakennus- ja raunioetsintäprojektin alueelliset koulutukset käynnistyivät Porissa

Tällä hetkellä (helmikuu 2019) rauniokokeista on voimassa 16 peruskoesuoritusta ja kuusi loppukoe- tai taidontarkistussuoritusta. Myös koesuoritukset ovat alueellisesti keskittyneet Etelä-Suomen yhdistyksiin. Valitettavasti vuoden 2017 alussa voimaan tullut raunioiden soveltuvuus- ja peruskoetta koskeva sääntömuutos siitä, että koe on mahdollista järjestää myös muulla soveltuvalla alueella, esimerkiksi varikkoalueella, ei ole lisännyt koesuoritusten määrää. Vuonna 2018 rauniokokeita pidettiin Espoon, Turun ja Ahvenanmaan raunioradoilla. Salossa järjestettiin yksi koe vuosina 2016 ja 2017, ja tänä vuonna siellä on taas kokeita. Aiemmin rauniokokeita on pidetty myös Kotkan raunioradalla. Testaajia, joilla on raunio-oikeudet, on kymmenen: viisi Turussa, kaksi Espoossa ja Lahdessa sekä yksi Tampereella.

Ohjaajan koulutus on keskiössä

Rauniokoulutuksessa koiranohjaajien osaamistason nostaminen on tärkeässä roolissa. Koiran etsintätyöskentelyn lisäksi harjoittelussa korostuvat olosuhteisiin ja turvallisuuteen liittyvät asiat: koirakon kummankin osapuolen on pystyttävä työskentelemään voimakkaissa häiriöissä, koiran on oltava myös vieraan ihmisen käsiteltävissä ja pystyttävä matkustamaan yhteiskuljetuksissa. Koiranohjaajan on opittava johdettavana olemista, täsmällisyyttä ja ryhmätyöskentelyä. Turvallisuus, työskentelytavat ja suunnitelmallisuus eli koiran mielekäs käyttö eri tilanteissa ovat tärkeä osa ohjaajan kouluttautumista. On siis opittava paljon siitä, mikä koiranohjaan rooli rauniotyöskentelyssä on.

Kuva: Markus Ahtinen

Rauniokoirat ovat varautumisen resurssi

Vuoden 2018 lopulla Pelastuskoiraliitto ja Palveluskoiraliitto tapasivat sisäministeriön edustajan ja keskustelivat siitä, millaisia toiveita ministeriöillä on liittojen organisoimalle rauniotoiminnalle. Sisäministeriö haluaa edistää toimintaa ja toivoo liitoilta esitystä siitä, miten rauniokoulutus toteutetaan. Pelastuskoiraliiton harrastajien on mietittävä sitä, mitä oma liittomme haluaa rauniotoiminnalta ja miten koulutusta ylläpidetään. Rauniokoirien koulutuksessa kyse on varautumisesta eli siitä, että resurssit ovat olemassa siltä varalta, että sattuu onnettomuus.

Keskustelutilaisuudessa päätettiin esittää Pelastuskoiraliiton hallitukselle työryhmän perustamista asian edistämiseksi, ja hallitus on pyytänyt yhdistyksiä nimeämään ehdokkaat työryhmään. Pelastuskoiraliitto on perustamassa myös uutta strategiatyöryhmää ensi vuodesta päivitettävää strategiaa varten, ja strategiassa voidaan ottaa kantaa myös rauniotoiminnan painopisteen nostamiseen liiton toiminnassa.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Hae blogista

Viimeisimmät artikkelit

Arkisto

Kategoriat

Vieritä ylös