Hälykoirakkotarinat: Minna ja Fuuka

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Teksti: Katja Nortunen-Illman

Minna Humaloja aloitti pelastuskoiraliiton toiminnassa samaan aikaan, kun Fuuka-sheltti saapui perheeseen noin kahdeksan vuotta sitten. Hän liittyi hälytysryhmään heti alussa ja tavoitteena oli kouluttaa Fuuka hälytyskelpoiseksi. Taustalla Minnalla oli pitkä kokemus pk-puolelta, joten koiran kanssa harrastaminen itsessään ei ollut hänelle uutta eikä lajin vaatimukset koiran osalta tulleet yllätyksenä.

Fuuka ja Minnat ovat suorittaneet viranomaistarkastuksen toukokuussa 2015 Fuukan ollessa vajaa 3-vuotias, ensimmäisenä shelttina Suomessa. Tuolloin ei vielä ollut kahden lajin vaatimusta, mutta hakukokeiden lisäksi Minna ja Fuuka ovat suorittaneet jäljen peruskokeen ja pitäneet kokeet voimassa. Haasteena jäljellä on ollut Fuukan vahva ilmavainutaipumus, mutta iän myötä varmuus pysyä jäljellä on kasvanut.

Siirtyminen palveluskoirapuolelta pelastuskoirapuolelle vaati alkuun totuttelua. Pk-haussa koira tekee keskilinjalta pistoja ohjaajan molemmille puolille, kun taas peko-puolen partiointi ja siihen liittyvä suunnistaminen, etsintäalueiden tarkistaminen ja etsintäsuunnitelmien tekeminen ovat vaatineet ohjaajalta opettelua. Lisäksi peko-puolella koira saa tehdä vapaammin työtä; se on hallinnassa, mutta saa tehdä omia ratkaisujaan metsässä, mikä vaatii koiralta enemmän itsenäisyyttä. Fuuka olikin nuorempana hajun saadessaan hyvin itsenäinen, se irtosi nopeasti ja kauas, mutta on iän myötä oppinut hillitsemään itseään ja työskentelemään lähellä. Edelleen se hajun saadessaan irtoaa, mutta ei enää heti hihnan irrotessa pinkaise kauas.

Fuukan kanssa aloitettiin motivaation rakentaminen perinteisesti makkararingillä, jossa pentu sai namipalkkaa ja lopuksi narupallon, josta se tykkää myös. Namipalkka maalihenkilöltä oli kuitenkin Fuukalle niin mieluisa, että toisinaan saadessaan testiksi välipalkkana pallon, jäi Fuuka seisoskelemaan hölmistyneenä namejaan odottaen. Metsään siirryttäessä annettiin maalihenkilöille mukaan siis namirasiat ja vaihdellen käytettiin haamuja ja peräänajoja kasvattaen koiran motivaatiota lähteä innolla metsään. Haamuharjoituksissa koira näkee vilahduksen piilossa olevasta maalihenkilöstä ja saa näin avun siihen, mihin suuntaan lähteä sekä varmuutta, että siellä tosiaan on jotain löydettävää. Peräänajoilla taas hyödynnetään saalisviettiä, kun koira saa lähteä pakenevan maalihenkilön perään palkkaa hakemaan. Väliin Fuukalle otettiin reagointiharjoituksia tuuliavulla, jotta nähtiin, reagoiko koira tuulen mukana tulevaan hajuun ja lähtee etsimään maalihenkilöä. Erilaisia harjoituksia tehtiin monipuolisesti kasvattaen motivaatiota ja innostamalla koiraa lähtemään etsimään maalihenkilöä.

Fuukalla on haukkuilmaisu, sillä se on shelttimäisesti kova haukkumaan. Ilmaisu valikoitui ja alkoi luonnostaan koiran ominaisuuksien myötä, sillä Fuuka tykkää haukkua. Haun peruskokeen läpäistessään Fuuka olikin vasta juuri täyttänyt 15 kuukautta, sillä sen opittua etsinnän periaatteen ja hallittavuuden oltua kunnossa oli ilmaisukin rakentunut kuin itsestään. Haukkuherkkyys näkyy välillä esimerkiksi tutulla treenialueella, missä voi koira voi haukkua myös turhautumista. Etsinnöissä Minna on huomannut Fuukan vaistoavan tilanteen olevan erilainen ja jättävän turhan vouhottamisen vähemmälle. Haukkuherkkyyden vuoksi on kuitenkin ollut tärkeää, että kokeissa muistaa ilmoittaa alussa testaajalle, että koira voi haukkua etsinnän aikana, mutta ohjaaja tunnistaa ja poimii vain ilmaisuhaukut. Fuuka on myös omatoimisesti liittänyt haukkuilmaisun jäljellä esineisiin, se selvästi tahtoo kertoa löytäneensä jotain.

Fuuka on ollut Minnan sanoin helppo koira ja kiva koulutettava. Fuukan ominaisuuksista vahvuuksiksi nousevat itsenäisyys ja sitkeys ja omien ratkaisujen tekeminen tarpeen vaatiessa. Minna kertoo eräästä hylätystä kokeesta, jossa Fuuka pyyhkäisi hajun perässä 300 metrin päähän haukkumaan mäen päälle. Haukkua ei kuulunut kunnolla ja Minna meni vahingossa mäen ohi.

”Pysähdyin, kun tuli hiljaista. Katsoin mäen päälle ja Fuuka seisoi siellä. Sen ilme oli just sellainen ’mie oon täällä, mihin sie oot menossa?!’”

Se oli ilmeisesti tajunnut ohjaajan olevan menossa ohi ja päättänyt keskeyttää haukun ja käydä näyttäytymässä, että täällä ollaan. Tultuaan havaituksi Fuuka oli palannut jatkamaan ilmaisua, mutta tilanne katsottiin jätöksi ja hylättiin.

”Fuuka selkeästi ajatteli, että hemmetti, se juoksee ohi, mun täytyy käydä hakemassa se!”

Minnan aikaisempina rotuina ennen shelttejä ovat olleet dobermannit ja sileäkarvaiset colliet. Hän kuitenkin muistuttaa, että rodusta riippumatta jokaiselle koiralle on opetettava samat perusteet, esimerkiksi hallittavuus ja maalihenkilömotivaatio. Näennäisesti helponkin koiran kanssa täytyy muistaa ottaa huomioon treenien laatu, se ettei vahingossa jämähdä liian helppoihin, koiraa turhauttaviin treeneihin. Tärkeää on myös muistaa vahvistaa heikkoja kohtia, treenailla muutama kerta peräkkäin samaa teemaa ja sitten taas uutta kohti!

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Hae blogista

Viimeisimmät artikkelit

Arkisto

Kategoriat

Vieritä ylös