Uteliaisuus ja motivaatio ohjaavat pennun koulutusta

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Kuvat: Jari Miettinen, Gabi Stubb, Päivi Ikonen

Elokuussa tutustuimme australianpaimenkoira Vinnaan ja labradorinnoutaja Nokiin, kokeneiden pelastuskoiraharrastajien uusiin pelastuskoiranalkuihin. Tällä kertaa koirien ohjaajat Gabi Stubb ja Päivi Ikonen kertovat, mitä asioita he pitävät tärkeinä lajiharjoittelun aloittamisessa.

”Ilman palkkiota ei voi tehdä mitään”

Pelastuskoiran työskentely perustuu koiran korkeaan motivaatioon löytää ihmisen haju, seurata sitä ja paikallistaa kadonnut. Sen vuoksi koiralle sopivien palkkioiden löytäminen on kaiken lajiharjoittelun perusta.

– Oikeastaan mitään ei voi tehdä ilman palkkiota, Gabi huomauttaa. – Kouluttamista helpottaa, jos koiraa voi palkita sekä ruualla että leikillä. Tärkeämpää on kuitenkin seurata, mitä pentu haluaa.

Joskus koiralle joutuu etsimään mieluista palkkiota pitkäänkin. Jos ohjaaja huomaa muutoksia koiran motivaatiossa, niihin pitäisi reagoida heti. Myös ratkaisua motivaation lähteeksi kannattaa pohtia avoimin mielin. Sopivan palkkion määrittelee lopulta koiran mieltymys, ei ohjaajan.

Vinna. Kuva: Gabi Stubb

Palkkiota voi olla tarpeen vaihtaa myös koulutusvaiheen mukaan. Joissain tilanteissa oikean toiminnan vahvistaminen on helpompaa ruualla, joissain taas leikillä.

– Noki aloittaa uuden asian opettelun ruualla, Päivi kertoo. – Sitten siirrytään sukkapalloon, jolla se leikkii sekä yksin että minun kanssani.

Gabi ja Päivi muistuttavat, että sosiaalinen puoli on tärkeä osa palkkiota. Ohjaajan ja myöhemmin myös maalihenkilön pitää olla läsnä palkitsemistilanteessa ja panostaa siihen. Tässäkin tietysti tarkkaillaan koiraa: joku toivoo ihmisiltä rapsutuksia, toinen ihailua.

Asia kerrallaan

Lajiharjoittelun alussa kokeneella koiranohjaajalla on se etu, että hän tietää jo tarkasti, mihin on koiraa kouluttamassa ja mitä asioita siltä haluaa. Omaan koiraan tutustuminen on tärkeässä osassa. Itsenäisen pennun olisi tärkeää saada onnistumiset ohjaajan kautta, jotta yhteistyö kehittyy. Jos taas pentu hakee tukea laumasta, pyritään harjoituksissa alusta asti tukemaan sen itsenäisyyttä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pentu jätettäisiin vain selviytymään yksin tehtävästä.

– Valitsen treenipaikat pennun kehityksen mukaan, Päivi sanoo. – Niissä pitää olla pennulle turvallista liikkua ja eikä häiriöitä saa olla aluksi liian paljon.

Noki. Kuva: Päivi Ikonen

Gabin ja Päivin viesti pennun omistajille on, että ei ole järkevää aloittaa kaikkien asioiden treenaamista yhtä aikaa.
– Treenit kannattaa jaksottaa siten, että tekee jokusen viikon yhtä lajia ja siirtyy sitten toiseen, Gabi ohjeistaa. – Alkuvaiheessa ennemmin tarkistetaan sitä, että tietyt asiat, vaikka ihmisen kohtaaminen tai erilaiset alustat eivät tuota ongelmia. Jos kaikki sujuu, ei ole hyötyä treenata niitä juttuja koko ajan.

Rauniot ovat maailma pienoiskoossa

Sekä Nokin että Vinnan treenit ovat alkaneet raunioilla ja jäljestämässä.

– Pennut ovat yleensä uteliaita ja ennakkoluulottomia, Gabi nauraa. – Raunioilla on paljon tutkittavaa ja uteliaisuuden herättely on helppoa.

Pennun ja nuoren koiran koulutus rakentuu pienten harjoitusten päälle. Erilaisia treenejä tehdessä on hyvä myös pohtia sitä, missä tilanteissa opeteltavaa taitoa voi käyttää myöhemmin hyödyksi. Esimerkiksi pennun mielestä hauska esine-etsintäleikki voi olla hyödyllinen jälkityöskentelyn harjoittelussa.

– Tykkään opettaa ilmavainuisen työskentelyn pohjat raunioilla, Päivi sanoo. – Haku on koiralle helppoa, kun se on oppinut työskentelemään raunioilla.

Gabi on samaa mieltä.

– Maastossa työskentelyä ei tarvitse nuoren koiran kanssa vielä harjoitella. Hajuun reagointia tulee paljon raunioilla, ja maalimiesmotivaatiota on hyvä kehittää siellä. Ohjattavuuden maastotyöskentelyä varten ehtii kyllä opettaa myöhemmin.

Vinna. Kuva: Jari Miettinen

Anna koiralle aikaa kehittyä

Pennulle ja nuorelle koiralle pelkkä lenkkeily ja hengailu on tärkeä osa elämää. Suhde koiran ja ohjaajan välillä kehittyy koko ajan.

– Harjoittelua suunnitellessa kannattaa miettiä, mitä koiran pitäisi vielä osata, jotta voisi alkaa harjoitella jotain muuta, Päivi sanoo. – Jotkut näistä voivat olla ihan arkisia juttuja.

Nuoren koiran kanssa eteen tulevat myös ikäkausiin liittyvät kehitysvaiheet.

– Jos jokin asia elämässä on vaikea, älä juutu siihen, Gabi muistuttaa. – Anna koiralle aikaa kehittyä ja palaa asiaan uudelleen vähän myöhemmin.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Hae blogista

Viimeisimmät artikkelit

Arkisto

Kategoriat

Vieritä ylös