Raunio- ja rakennusetsintä tukee myös maastoon tähtäävän koirakon harjoittelua

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Päivi Ikonen ja Gabi Stubb ovat ESPY:n kokeneita pelastuskoiranohjaajia. Juttusarjassa seurataan heidän matkaansa nuorten koirien kanssa kohti hälytysryhmää.

Talvi ei estä rauniotaitojen treenaamista

Päivi ja Gabi ovat harrastaneet aiempien koiriensa kanssa kaikkia pelastuskoiralajeja, ja myös nuoret koirat Noki ja Vinna harjoittelevat niin maastossa kuin raunioilla. Lumiaikaan raunioilla ei treenata, mutta rauniotyöskentelyä voi talvikaudellakin edistää monin tavoin. Lumeen ja raunioille tunkeutuminen on hyvin samankaltaista harjoittelua. Tunkeutumisharjoituksessa koira lähetetään useamman kerran uudelleen samaan piiloon siten, että piilon eteen lisätään esteitä, joiden yli tai läpi koiran pitää tunkeutua. Aluksi koira pääsee aivan maalihenkilön luokse, ja samalla varmistetaan, että koira ei jännitä tilannetta – joko piiloa tai siellä olevaa ihmistä.
– Omistaja voi käydä ensin lumiluolassa tai rauniopiilossa koiran kanssa ilman, että maalihenkilö on siellä, Päivi suosittelee.

Harjoitusta on helppo muokata lisäämällä ja vähentämällä piilon edessä olevan tavaran tai lumen määrää. Päämääränä on tilanne, jossa koira tarttuu etsiessään pieneen määrään hajua, pyrkii mahdollisimman lähelle maalihenkilöä tai tarvittaessa osoittaa kuonollaan eli pointtaa ilmareittihin tämän sijainnin sekä lopulta aloittaa ilmaisun.
– Tunkeutumisharjoituksessa on todella tärkeää, että koira on rento ja itsevarma, Gabi sanoo. – Koiraa ei pidä painostaa menemään piiloon eikä piiloa pidä vaikeuttaa, jos koira jännittää.

Noki. Kuva: Päivi Ikonen

Tunkeutumistreeni on mainio harjoitus myös maalimiesmotivaation kasvattamiseen. Kun harjoituksessa edetään sopivin askelin, se on koirille hauskaa ja motivoivaa. Treeni on hyödyllinen myös vain maastokokeisiin tähtääville koirakoille, sillä maastossakin voi olla jotakin vaikeakulkuista ryteikköä, jossa koira ei pääse helposti maalihenkilön luokse.

– On tärkeää, että piilossa on tilaa niin, että sekä koira että ihminen mahtuvat sinne hyvin, Päivi muistuttaa.  – Näin koiran ei tarvitse mennä ihmisen päälle eikä se tunne oloaan epämukavaksi, mutta se mahtuu kuitenkin kokonaan piiloon sisälle. Vaikka ollaan ahtaassa tilassa, koiran paikka suhteessa maalihenkilöön on kohdallaan.

Rakennusetsintä opettaa ohjaajaakin

Talvikaudella Nokin ja Vinnan ohjelmaan on kuulunut myös rakennusetsintä. Se on mukavaa talvitreeniä, mutta myös vaikein etsintälaji, koska hajut kulkeutuvat rakennuksissa hyvin kiinnostavasti. Mielenkiintoisissa rakennuksissa iskee helposti ahneus erilaisten piilojen suhteen, mutta Päivi ja Gabi suosittelevat sielläkin aloittelevan koiran kanssa muusta harjoittelusta tuttua neuvoa: yksi asia per harjoitus. Harjoituksen pääasiallinen tavoite voi olla koiran taitojen kehittäminen tai ohjaajan taitojen kehittäminen.

Rakennukset tarjoavat mainion ympäristön koiran ongelmanratkaisukyvyn ja itseluottamuksen kehittämiseen.
– Koira oppii nopeasti, miten hajut käyttäytyvät ja miten niitä työstetään, Gabi sanoo. – Piilot kannattaa suunnitella siten, että ne ovat koiran osaamisalueella, mutta tuottavat vähän päänvaivaakin.

Vinna. Kuva: Jari Miettinen


Raunioiden tavoin rakennukset ovat hyvä paikka harjoitella oman koiran etsintätyöskentelyn tulkitsemista. Kun treenin tavoite on ohjaajan taitojen kehittäminen, voivat piilot olla helppoja, mutta ohjaaja ei tiedä maalihenkilöiden sijoittelua. Samalla kannattaa harjoitella sitä, että ohjaaja ei tiedä, onko alueella ylipäätään ihminen vai ei: sen kautta yhteistyö ja luottamus koiraan kehittyvät parhaiten

– Hyvä treenikaveri on tärkeässä roolissa tällaisissa harjoituksissa, Päivi tähdentää. – Hän auttaa tarvittaessa ohjaajaa aloittelevan koiran kanssa ja estää tekemästä asioita, jotka ovat koiralle epäreiluja.

Etsintärutiini on avuksi rakennusetsinnässä

Rakennuksista ei läheskään aina ole saatavilla pohjapiirrosta, joten koirapartion on erilaisin keinoin pysyttävä kartalla siitä, mitkä osat rakennuksesta on etsitty. Koiralle opetettu etsintärutiini on yksi hyödyllinen apuväline piirtämisen ja ovien merkitsemisen oheen. Kun ohjaaja tietää, miten koira on oppinut liikkumaan tilassa, hänen on helpompi arvioida myös etsinnän kattavuutta.

Noki ja Vinna ovat harjoitelleet etsintärutiinia rakennuksia varten näin:

  1. Koira oppii kiertämään huoneen seinänviertä pitkin. Ilmavirrat kuljettavat hajun usein reunoille, joten tämä on hyvä taktiikka hajun saamiseksi. Maalihenkilöt kannattaa siis aluksi sijoittaa lähelle seiniä.
  2. Aluksi maalihenkilöt kannattaa sijoittaa siten, että koirakon mahdollistaa kiertää heidät, jotta koira voisi saada hajun eri suunnista. Rakennuksissa voi olla vaikea tietää, mihin suuntaan ilmavirta kuljettaa maalihenkilön hajua.
  3. Vältä käyttämästä jatkuvasti ovia, kaappeja tai muita vastaavia selvästi piilon näköisiä kohtia. Silmien käytön ehkäisemiseksi kannattaa myös rakennuksissa askarrella erilaisia piilopaikkoja.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Hae blogista

Viimeisimmät artikkelit

Arkisto

Kategoriat

Scroll to Top
Vieritä ylös