Kuvat: Tomi Alho, Timo Koivukangas
Elokuun viimeisenä viikonloppuna Länsi-Suomen Pelastusharjoitusalueella Porissa järjestettiin toista kertaa Hämeen Pelastusliiton järjestöjen yhteisharjoitus, jossa olivat mukana palokuntanuoret ja Hämeen alueen pelastuskoirayhdistysten koirakoita. Hämeen Pelastusliiton koulutuspäällikkö Aleksei Kyrölä on ollut mukana harjoituksessa ja sen järjestelyissä kumpanakin vuotena.
– Ensimmäinen harjoitus sai niin hyvää palautetta, että päätimme jatkaa harjoitusten järjestämistä. Suunnittelimme tämän vuoden harjoituksen viimevuotisen palautteen avulla.
Harjoituksen päätarkoitus on Hämeen alueen järjestöjen ja vapaaehtoistoiminnan tukeminen.
– Tarkoituksemme oli tehdä harjoituksesta sellainen, jota ei voi järjestää omalla takapihalla tai tutuissa ympyröissämme, vaan hyödynsimme Pelastusharjoitusalueen toimintoja.
Palokuntanuorten harjoitus oli lauantaina. Oman koulutuksensa lisäksi heidän oli mahdollista tutustua pelastuskoiratoimintaan. Pelastuskoirakot olivat paikalla koko viikonlopun. Koirakoita oli yhteensä 26, ja Hämeen Pelastusliiton yhdistysten lisäksi mukana oli koirakoita myös Vaasan ja Kouvolan alueilta.
Peruskoulutuksessa kolme teemaa
Pelastuskoirakot oli jaettu ryhmiin taustan mukaan. Harjoitteluun kuului mm. suojavarusteiden kuten tossujen käytön harjoittelua sekä nostovaljaiden käyttöä kalliokuilussa. Kullakin koulutuspisteellä kouluttaja antoi palautetta toiminnan kehittämiseksi, ja tehtävän jälkeen käytiin purkukeskustelu.
Harjoituksessa ensimmäistä kertaa mukana oleville järjestettiin perusharjoittelua. Se koostui kolmesta teemasta, joista kaksi liittyi koiran käyttöön. Rakennusetsintää ja siihen liittyvää etsintätaktiikkaa olivat kouluttamassa Anne Perko ja Tarja Sirola. Raunioetsinnän ryhmässä keskityttiin työturvallisuuteen, koiran käyttöön ja syviin piiloihin, ja näiden aiheiden pariin koirakoita johdattivat Kirsi Liikanen ja Tomi Alho.
Peruskoulutuksen kolmas teema liittyi teknisten apuvälineiden käyttöön. Osallistujat tutustuivat mm. lämpökameraan ja monikaasumittareihin. Lisäksi tärkeä aihe oli turvahenkilötoiminta ja vaaranpaikkojen tunnistaminen, jotka ovat ensiarvoisen tärkeitä pelastustoimen tehtävissä työskennellessä. Näiden teemojen kouluttamisesta vastasi Hämeen Pelastusliiton koulutuspäällikkö Aleksei Kyrölä.
– Erityisesti turvahenkilötoiminnassa näkyi yhteistyön ja kommunikaation harjoittelun puute, hän pohtii.
Syventävää harjoittelua
Viime vuonna ensimmäiseen harjoitukseen osallistuneille järjestettiin tänä vuonna syventävää täydennyskoulutusta. Siihen kuului kaksi koiran käyttöön liittyvää teemaa. Syventävän koulutuksen tavoitteena oli antaa koirakoille eväitä jatkoharjoitteluun.
Rakennusetsintäkoulutuksesta vastasivat Majka Borgström ja Tiia Tiainen. Heidän koulutuksessaan keskeisiä teemoja olivat koiranohjaajan oma turvallisuus, hajun käyttäytyminen rakennuksissa sekä vähähajuisten piilojen harjoittelu. Rastilla harjoiteltiin koirankäyttötaktiikoita rakennuksissa ja sortumilla, ryhmänjohtajan taktiikoita sekä erilaisia turvalliseen liikkumiseen rakennuksessa liittyviä aiheita.
Toisena koiran käytön teemana oli taajamaetsintä. Siinä harjoittelun alla olivat etsintätaktiikka, koiran käyttö taajamassa sekä taajamatyöskentelyssä tarpeellinen varustus. Koulutusta pitivät Susanna Kujala ja John Wedde.
Lähtökohtana yhdistysten tarpeet
Harjoituksen järjestelytyöryhmä koostui Hämeen Pelastusliiton yhdistysten jäsenistä. Aleksei Kyrölän mukaan tällainen työryhmä oli lähes välttämätön, jotta harjoituksesta saadaan tarvetta vastaava.
– Yhdistyksissä tiedetään parhaiten, millaista harjoitusta tarvitaan ja mitä ei voida harjoitella omissa säännöllisissä treeneissä. Työryhmä oli keskeinen sisällön suunnittelun kannalta. Harjoituksen kouluttajat tarkensivat suunnitelmaa kutakin rastia varten.
Kyrölällä on myös evästystä muille vastaavan harjoituksen suunnittelijoille:
– Järjestäkää nollatreeni! Sekä koirakoille, jotta lähtötaso on tiedossa, mutta myös itse tehtäville kouluttajien omilla koirilla. Siten nähdään, onko tehtävä toimiva ja toteutettavissa suunnitellussa ajassa.