VIRTA-käyttöönottotarkastus luo yhteiset laatukriteerit hälytysryhmäkoirakoille

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Käyttöönottotarkastuksen hyväksytty suoritus vaaditaan nykyisin kaikilta hälytysryhmään ja poliisiviranomaisen apuna henkilöetsintätehtäviin tähtääviltä koirakoilta.

Aurinkoisena lokakuun lauantaina Hätilän ampuma- ja harjoitusalueelle Hämeenlinnaan on kokoontunut joukko ihmisiä osallistuakseen Noora Lavosen ja sileäkarvaisen noutaja Räkkän (Chiccoxen Sound of Silence) käyttöönottotarkastukseen. Räkkä on vasta 2-vuotias, mutta treenannut monipuolisesti ja määrätietoisesti erilaisia hälytyskoiralta vaadittavia taitoja ja tilanteita. – Teemme 3–4 erilaista treeniä viikossa, Lavonen kertoo. – Kuluneen kesän aikana vahvistui oma fiilis ja luottamus siitä, että koira olisi valmis hälyryhmään. Lavonen myöntää hieman jännittävänsä, onhan hän itsekin vasta ensimmäistä kertaa mukana käyttöönottotarkastustilanteessa.

Viranomaisen aloitteesta syntyneen käyttöönottotarkastuksen tavoitteena on määrittää yhteiset kriteerit kaikille hälytysryhmäkoirakoille. Näin varmistetaan koirakoiden saumaton yhteistyö ja luotettavuus myös tositilanteissa. Etsinnöissä käydään usein kilpaa aikaa vastaan ja koska kyse on ihmishengistä, ei asetetuista laatukriteereistä ole varaa tehdä myönnytyksiä.

Ennen käyttöönottotarkastukseen pääsyä koiran ja koiranohjaajan on suoritettava Suomen Palveluskoiraliiton (SPKL) tai Suomen Pelastuskoiraliiton (SPeKL) hälytystasovaatimus. Koirakolla tulee myös olla Vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa (Vapepa) toimivan koiraryhmän ryhmänjohtajan tai ryhmän edustajan suositus tarkastukseen pääsemiseen.

VIRTA-käyttöönottotarkastuksia on järjestetty Suomessa vuodesta 2014 lähtien.

Koirakko ja tarkastusryhmä suuntaavat kohti ensimmäistä aluetta. Kartturina toimii Ismo Mannila Uudenmaan pelastuskoirat ry:stä. Mannila on kokenut suunnistaja ja kuuluu oman yhdistyksensä hälytysryhmään. Poliisiviranomaisen läsnäolo tarkastuksessa on toivottavaa, mutta tällä kertaa poliisin edustaja ei valitettavasti ehtinyt paikalle.

Tarkastusta varten luodussa tilanteessa alueelle on eksynyt useampi henkilö. Ensimmäinen alue on tyhjä, ja sen aikana seurataan koirakon ja koirakon suunnistajan yhteistyötä sekä ohjaajan koiranlukutaitoa. Seuraava tehtävä on tarkastaa läheisen lammen ympäristö. Alue valittiin, jotta nähdään miten noutajarotuinen koira toimii vesistön läheisyydessä, jossa on mahdollisesti myös riistaa. Alueen läpikäynnin yhteydessä rantakaislikosta lähtee pari sorsaa, mutta se ei kuitenkaan haittaa koiran toimintaa. Maalimies löytyy hienosti ja kolmannella osuudella koirakko saa tarkastettavakseen aukeaksi hakatun suon reunametsän, jonne alueella oleva maalimies on kävellyt noin 700 metriä pitkän jäljen ja jättänyt jäljelle käsineen ja paidan. Myös tämän tehtävän koirakko suorittaa mallikkaasti, vaikka töitä on tehty jo yli kaksi tuntia.

Viranomaistarkastuksen järjestäjänä toimi Keski-Uudenmaan hälytyskoirat ry ja järjestelyistä vastasi yhdistyksen edustajana Taneli Matilainen.

– Valmistelut aloitettiin jo kuukausia etukäteen alueen valinnalla, Matilainen kertoo. Tarkastusalue oli yhteensä noin 50 hehtaaria, joka oli jaettu useaan pienempään alueeseen tarkastuksen jouhean etenemisen varmistamiseksi. Alueista osa oli tyhjiä ja osalla oli maalimies. Ihmisiä oli pyydetty mukaan niin, että tarvittaessa saataisiin lisää maalimiehiä alueille, mikäli tarkastuksen aikana tähän nähtäisiin tarvetta.

Matilainen oli järjestämässä tarkastusta ensimmäistä kertaa. – Pelastuskoiraliiton sivuilta on saatavilla selkeät tarkastus- ja arviointiohjeet, joiden mukaisesti järjestelyissä toimittiin.

– Aluejako onnistui mielestäni hyvin ja useamman pienen, noin kymmenen hehtaarin kokoisen alueen valitseminen antoi vapaammat kädet tarkastuksen läpivientiin. Lisäksi alueet sai hyvin rajattua muun muassa maastonmuotojen ja tiestön mukaan, mikä helpotti alueen hahmottamista. Eri pöytäkirjojen kanssa oli pientä epäselvyyttä, joten seuraavalla kerralla tiedän varmistaa tarvittavat dokumentit jo hyvissä ajoin, Matilainen summaa tarkastuksen järjestelyjä.

Muutaman tunnin kuluttua metsästä palaa voipuneen ja hyväntuulisen oloinen ryhmä. Noora ja Räkkä ovat juuri suorittaneet käyttöönottotarkastuksen hyväksytysti ilman erillisiä huomautuksia. Tarkastaja Jaana Haarni kehuu Nooran koiranohjaustaitoja ja taitavaa Räkkä-koiraa. Töissä vietetyt tunnit eivät tunnu Räkän vauhtia hidastavan, vaan se jaksaa juosta riemuissaan pallolelun perässä valikoiden paikallaolijoista tarkasti seuraavan leikittäjän. Räkkä on todellakin leikkinsä ansainnut.

Teksti ja kuvat: Tanja Lupari

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Hae blogista

Viimeisimmät artikkelit

Arkisto

Kategoriat

Scroll to Top