Pelastuskoiratoiminta vahvistuu Satakunnan alueella

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Suomen Pelastuskoiraliiton jäsenyhdistysten määrä on kasvanut lähes kaksinkertaiseksi muutaman vuoden sisällä. Tuorein ja samalla liiton 30. jäsenyhdistys on Satakunnan alueella toimiva Karhuseudun Etsintäkoirat ry.

Yhdistyksen taustalla on aktiivinen ja jo pidempään yhdessä treenannut porukka, joka on harrastanut pelastuskoiratoimintaa aiemmin muun muassa Suomen Palveluskoiraliiton kautta. – Tutustuimme ensi kertaa Pelastuskoiraliiton toimintaan yhteistreeneissä Porissa vuonna 2014, ja mielenkiinto heräsi heti. Ydinporukkaamme yhdistää ensisijaisesti halu tehdä vapaaehtoistyötä, ei niinkään kilpaileminen. Pelastuskoiraliiton toimintatavat tukevat hyvin omia intressejämme, kertoo Karhuseudun Etsintäkoirat ry:n puheenjohtaja Päivi Kuusela. Ajatus omasta yhdistyksestä jäi muhimaan ja kun mukaan löytyi lisää samanhenkisiä ihmisiä, pidettiin yhdistyksen perustamiskokous helmikuussa 2015 ja se rekisteröitiin huhtikuussa 2015.

Ensimmäisen toimintakauden aikana on tehty suunnitelmia tulevaa varten ja etsitty oikeaa tapaa toimia yhdistyksenä. Jäsenmäärä on vielä pieni, mutta toisaalta kaikki nykyiset jäsenet osallistuvat aktiivisesti yhdistuksen toimintaan.

Yhdistys toimii osana Vapaaehtoista pelastuspalvelua ja sen jäseniä on mukana alueen hälytysryhmässä – toistaiseksi tosin vielä ilman koiria. Kuuselan mielestä on kuitenkin hyödyllistä nähdä, mitä etsinnöissä tapahtuu ja opetella organisaation toimintatavoille ennen kuin lähtee siihen mukaan koiran kanssa.

– Toimintamme ensisijaisena tavoitteena on, että pääsemme jatkossa toimimaan virallisina hälytyskoirakkoina. Haemme nyt koirakoillemme koesuorituksia ja treenaamme VIRTA-käyttöönottotarkastusta ja samalla tietenkin tosielämän tilanteita eli oikeita etsintöjä varten. Toivon mukaan ensimmäiset koirat pääsevät suorittamaan tarkastusta jo keväällä 2016. Kuluneen vuoden aikana yhdistyksen jäsenet ovat suorittaneet 14 koetta hyväksytysti, pääasissa hakua ja pari jälkeä, kahdeksalla eri koiralla. Myös raunioilla on treenattu pariin otteeseen.

Saksanpaimenkoira Elli, 6 v., treenaa Lapuan raunioradalla ohjaajansa Päivin kanssa.

Yhdistyksen toimintaan kuuluvat erilaiset etsintäharjoitukset ja ohjaajakoulutukset. Yhteistreenejä järjestetään vähintään kerran viikossa. – Olemme saaneet paikallisilta maanomistajilta lupia alueiden käytöön, ja pääsemme treenaamaan monipuolisesti erilaisilla alueilla. Vieraassa ympäristössä harjoittelu kehittää enemmän sekä koiraa että sen ohjaajaa, ja esimerkiksi suunnistustaitoja on päästy treenaamaan ihan eri tavalla.

Pelastuskoiraliiton keskeinen arvo on pelastuskoiratoiminnan edistäminen ja se pyrkii olemaan mahdollisimman lähellä yhdistyksiään. Tämä toteutuu muun muassa erilaisten koulutusten ja tapahtumien kautta. Kuusela kiittelee Pelastuskoiraliiton koulutustarjontaa. – Ohjaajamme pääsevät kouluttautumaan aiempaa aktiivisemmin, kuluneen syksyn aikana olimme mukana muun muassa hälytysryhmäkoulutuksessa ja kouluttajakoulutuksessa.

Tavoitteena ensi vuodelle on järjestää Pelastuskoiraliiton kokeita, jotta saadaan lisää koiria “hälytyskoiraputkeen.” Jatkossa yhdistys aikoo tehdä enemmän yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa esimerkiksi järjestämällä leirejä ja yhteistreenejä. ­– On ollut mielenkiintoista päästä tutustumaan muihin yhdistyksiin ja niiden toimintaan. Kilpailun puuttuminen pitää yhdistyskentän avoimena ja tukee yhteistyötä.

Australianpaimenkoira Koda, 1,5 v., on suorittanut haun peruskokeen, portugalinvesikoira Tahvo, 5 v. , haun peruskokeen ja loppukokeen päivä- ja pimeäosuudet ja Elli, 6 v. , jäljen peruskokeen sekä loppukokeen päiväosuuden.

– Toimintaamme on tukemassa erityisesti Länsirannikon pelastuskoirat, joka toimii eräänlaisena ”kummiyhdistyksenä”. Olemme päässeet mukaan heidän järjestämiinsä treeneihin ja koulutuksiin. Tuki on ollut arvokasta ja yhteistyötä tehdään jatkossakin vaikka olemmekin nyt oma liiton alainen yhdistys.

Yhdistyksen tavoitteena on myös tehdä pelastuskoiratoimintaa tutuksi alueellisesti toimimalla yhteistyössä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun kanssa. Muutosta toivotaan Satakunnassa pelastustoimen puolella vallitsevaan linjaukseen, jonka mukaan pelastuskoiratoiminta ei ole osa pelastustoimea eikä pelastuskoiria näin ollen tarvittaisi viranomaiskäyttöön.

– Olemme jo pitäneet yhdessä muiden VAPEPAn yhdistysten kanssa treenejä, jotka ovat varmasti lisänneet ja avartaneet näkemystä toimintaan puolin ja toisin.

Tahvo haaveilee tehtävälle pääsystä.

– Pitkällä tähtäimellä toivomme vakiinnuttavamme paikkamme Satakunnan pelastuskoiratoiminnassa ja käynnistävämme viranomaisyhteistyön hyvässä hengessä. Toivottavasti pääsemme hyödyntämään koirakoiden osaamista parhaalla mahdollisella tavalla tärkeässä vapaaehtoistyössä.

Suomen Pelastuskoiraliiton toiminnanjohtaja Mika Soininen toivottaa uuden yhdistyksen tervetulleeksi liittoon. – Liiton pidemmän aikavälin tavoitteena on saada nostettua maanlaajuinen kattavuus sille tasolle, että pelastuskoirakko olisi tarvittaessa käytettävissä koko Suomen alueella hyvinkin lyhyellä varotusajalla. Hienoa saada uutta vahvuutta pelastuskoiratoimintaan Satakunnan alueelle.

Teksti: Tanja Lupari

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Hae blogista

Viimeisimmät artikkelit

Arkisto

Kategoriat

Vieritä ylös