Rakennus- ja raunioetsintäprojektin alueelliset koulutukset käynnistyivät Porissa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pelastuskoiraliiton valtakunnallisen rakennus- ja raunioetsintäprojektin ensimmäinen käytännön koulutus etelän ja lännen alueille järjestettiin vappuviikonloppuna 30.4.–1.5. Porissa. Projektin tavoitteena on lisätä rakennus- ja raunioetsintäkoulutusta koko maassa ja koulutuksia toteutetaan peko-koulutusalueittain.

Koulutukseen osallistunut Kaisa Jokela kertoo viikonlopun annista seuraavasti:

Olen mukana Varsinais-Suomen Pelastuskoirien toiminnassa ja osallistuin Länsi-Suomen alueen koulutukseen noin kymmenen muun innokkaan kurssilaisen kanssa. Kouluttajina viikonlopussa toimivat Laura Grönfors, Noora Haukijärvi, Kati Lyytinen ja Stina Törnblom ja koulutus pidettiin hienoissa puitteissa Länsi-Suomen Pelastusharjoitusalueella Porissa. Koulutuksen tavoitteena oli antaa ohjaajalle valmiudet rakennus- ja raunioetsinnän kouluttamiseen ja se oli tarkoitettu koirakoille, jotka osaavat vähintään perusteet maastoetsinnästä.

Harjoittelimme ennen kaikkea sitä, miten itse opimme kouluttamaan ja jakamaan tietoa muille. Tämän ohessa teimme paljon käytännön harjoituksia omien koirien kanssa. Viikonlopun aikana treenasin paitsi itseäni, myös koiraani, 3-vuotiasta hovawarttia Aarrea, joka on muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta treenannut pääosin maastossa hakua. Seuraava päätavoitteemme on VIRTA-käyttöönottotarkastus ja uskon, että maastossa tapahtuvan harjoittelun rinnalla raunio- ja rakennusetsintätreenit tukevat hyvin koiran kokonaisvaltaista kehittymistä. Raunio- ja rakennusetsintäharjoittelu edistää koiran itsenäistä ongelmanratkaisutaitoa, erilaisilla alustoilla liikkumista ja pienen hajunlähteen kärsivällistä tarkentamista.

Tunkeutumistreeniä ja pointtausta

Viikonloppu alkoi esittelyjen jälkeen lyhyellä luento-osuudella, jossa käytiin läpi mm. raunio- ja maastokoulutuksen eroja ja sitä, miten rauniokoulutuksesta saa tukea maastoetsintään. Käytännön harjoitukset alkoivat miljöbanalla, jossa saimme kulkea erilaisilla alustoilla, nostella koiria ja sulloutua porukalla pieneen tilaan. Tämän jälkeen kävimme yhdessä läpi kunkin koiran palkkaamistavat ja kartoitimme maalimiesmotivaatiota pienen harjoituksen kautta.

Siirryimme alueen rauniokasalle, jossa alkoivat tunkeutumistreenit. Maalimies sijoitettiin tunneliin ja tunnelin suun eteen koottiin koiran tasosta riippuen esteeksi pressuja, styroksin palasia, oksia ja muuta irtotavaraa. Koira sai palkkansa heti raivattuaan tiensä maalimiehen luokse. Tunkeutumisen toistoja tehtiin aina useampi kerrallaan, varmistaen, että tehtävää vaikeutettiin sopivasti joka kerta kunkin koiran kykyjen mukaisesti ja harjoitus päätettiin helppoon onnistumiseen. Myös seuraavana päivänä tunkeutumistreeniä jatkettiin hieman erilaisella harjoituksella ylös nostettavaa luukkua hyödyntäen.

Iltapäivän teemana oli pointtaus ja jakauduimme kahteen ryhmään. Pointtauksella tarkoitetaan sitä, että koira hajuvanan löytäessään tarkentaa sitä niin lähelle maalimiestä kuin mahdollista ja pyrkii etenemään perille asti maalimiehen luokse. Myös ilmaisun pitäisi tapahtua mahdollisimman tarkasti kohdassa, josta haju voimakkaimmin ja parhaiten tulee. Viikonlopun aikana palkkasimme koiria suorapalkalla, koska tarkoituksena oli ilmaisuun keskittymisen sijaan etsiä voimakkain hajun lähde ja saada nopeasti palkka oikeaan kohtaan pointtaamisesta eli kurottamisesta/kuonolla tunkemisesta.

Omalta osaltamme edistyimme pointtauksessa eniten viikonlopun aikana. Opin suunnittelemaan pointtausharjoituksia ja -piiloja sekä olemaan riittävän kärsivällinen ja rauhallinen koiran tehdessä työtään ja ratkaisujaan piiloilla. Koiran edistyminen näkyi muun muassa siinä, että se alkoi malttaa työstää maalimiehen hajua loppuun asti, eikä ”sortunut” perinteiseen maastokoiran ratkaisuun, eli ilmaisemaan ennen kuin haju on tarkennettu loppuun asti. Saimme tehtyä hyvät, Aarren ongelmanratkaisukykyä tukevat harjoitukset ja sunnuntain pointtaustreenisession jälkeen se olikin omasta mielestään tosi kova jätkä näissä hommissa. Tähän lopputulokseen harjoituksissa pyrimmekin.

Itsevarmuutta ja innostusta kotiin viemisiksi

Lauantain jälkeen väsyneet mutta tyytyväiset vappuaaton työn sankarit lähtivät lepäämään hetkeksi jatkaakseen harjoituksia taas sunnuntaina. Sunnuntain käytännön harjoitukset jatkuivat kahdessa ryhmässä pointtauksen ja tunkeutumisen teemoilla. Viikonlopun viimeinen harjoitus tehtiin koko porukalla yhdessä. Kukin ohjaaja sai suunnitella omalle koiralleen sopivan harjoituksen, joka oli koiran oppimista tukeva ja jossa kuitenkin otettiin huomioon koiran mahdollinen väsymys ja muut tekijät.

Olen aina ollut erilaisten leirien ja kurssien kannattaja ja mielestäni jo viikonlopun aikana koira saattaa kehittyä ja edetä hyvin, koska toistoja saa tehtyä usein ja tiiviillä tahdilla (eikä muu elämä häiritse keskittymistä itse asiaan). Tämäkin koulutusviikonloppu vahvisti ajatustani ja oma Aarrenikin oli sunnuntai-illalla mielestäni itsevarmempi työskentelijä ja tarkempi hajujen lähteiden työstäjä kuin vielä ennen viikonloppua.

Palautteiden perusteella kaikki osallistujat olivat tyytyväisiä viikonloppuun. Harjoitukset suunniteltiin hyvin. Jokainen treeni ja toisto tukivat koiran itsenäistä oppimista. Raunio- ja rakennustyöskentelyn eri osa-alueet oli pilkottu selkeisiin osiin, joita pääsimme työstämään ja jotka olivat myös ohjaajien oppimisen kannalta selkeitä kohteita. Kouluttajamme osasivat tukea hyvin sekä koirien että ohjaajien oppimista ja oivaltamista. Muiden koirien treenien suunnittelu ja seuraaminen opetti paljon miten eri tavalla eri koirat työskentelevät ja millaisia ratkaisuja ne tekevät ja mitkä osa-alueet ovat kullekin koiralle hankalimpia.

Viikonlopun osallistujat olivat motivoituneita ja keskittyivät asiaan täysillä, mikä näkyi myös koirien palkkaamisessa (palkkaamisen ajoitukset onnistuivat ja palkkaaminen oli aidosti iloista). Uskoisin, että viikonloppu onnistui tavoitteessaan kiinnostuksen lisäämisessä lajia kohtaan ja oletettavasti myös vähän pidemmällä aikavälillä koesuoritusten lisääjänä. Viikonlopusta innostuneena lännen alueen porukka perusti myös oman Facebook-ryhmän, jossa jatkossa suunnittelemme yhteisiä treenejä.

Teksti: Kaisa Jokela
Kuvat: Päivi Kuusela

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Hae blogista

Viimeisimmät artikkelit

Arkisto

Kategoriat

Vieritä ylös