Pelastuskoiratoiminta on yhtenäistynyt monella tasolla

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pelastuskoira-blogissa kirjoitettiin aiemmin Pelastuskoiraliiton uudesta strategiasta 2017-2019, joka astui voimaan vuoden vaihteessa. Uuden vuoden ensimmäisinä päivinä on hyvä tarkastella aiemmalle strategiakaudelle asetettuja tavoitteita ja niiden toteutumista. Annetaan siis puheenvuoro Pelastuskoiraliiton toiminnanjohtaja Mika Soiniselle.

– Yksi tärkeimmistä strategiatavoitteista liittotasolla oli pysyvän koulutusjärjestelmän luominen. Tämä tavoite täyttyi hienosti ja koulutustarjonta laajenee entisestään myös vuonna 2017.

Suomen Pelastuskoiraliitto vahvistaa koulutustarjontaansa vuonna 2017 muun muassa taajamaetsintä- ja VIRTA-koetoimitsija-kursseilla sekä koiranryhmänjohtaja-koulutuksella.

– Uusien jäsenyhdistysten ja sen kautta harrastajien määrä on kasvanut merkittävästi. Vuonna 2012 jäsenyhdistyksiä oli 16 kpl ja tällä hetkellä 31 kpl, joista tuoreimpana loppuvuodesta mukaan liittynyt Haminan Pelastuskoiraharrastajat ry. Myös pelastuskoiratoiminnan maantieteellinen kattavuus on parantunut ja erityisesti pohjoiseen on saatu lisää jäsenyhdistyksiä. Kun vielä jokunen vuosi sitten Oulu oli pohjoisin yhdistysalue, nyt toimintaa on muun muassa Kajaanissa, Ylläksellä ja Ounasjokilaaksossa.

Uusien jäsenyhdistysten myötä myös hyväksyttyjen koetulosten määrä on luonnollisesti kasvanut.

– Kasvu heijastuu suoraan hälytysryhmätoimintaan. Sekä koirien että jäsenten määrä hälytysryhmissä on noussut selkeästi viimeisen kahden vuden aikana.

– Poikkeuksena voisi mainita VSS-sijoitettujen koirakoiden määrän, joka ei lähtenyt nousuun toivotulla tavalla. Asia noteerattiin kesken strategiakauden ja korjausliikkeenä päätimme panostaa rauniotoimintaan muun muassa viime vuonna aktiivisesti toimineen raunioprojektin kautta.

– Muutosta on tapahtunut myös yhteiskunnallisen vaikuttavuuden ja viranomaisyhteistyön tasolla. VIRTA-kokeen mukaantulo vuonna 2014 muutti toimintaa tästä näkökulmasta oleellisesti, ja nykyisin viranomainen on paikalla jopa 70-80 % kokeista. Kun aloimme tekemään asioita eri tavalla, saimme heräteltyä myös viranomaisten kiinnostusta toimintaa kohtaan. Hyvä esimerkki ja linjanveto yhteiskunnallisesta yhteistyöstä on myös Metsähallituksen kanssa tehty sopimus maastojen käyttöoikeudesta.

– Isoa kuvaa tarkastellessa voidaan sanoa, että tavoitteet ovat toteutuneet pääsääntöisesti todella hyvin ja pelastuskoiratoimintaa on onnistuttu yhtenäistämään monella eri tasolla. Rahoitus on lähes kaksinkertaistunut kuluneen strategiakauden aikana ja toiminta on taloudellisesti turvattua.

Soininen linjaa lopuksi odotuksia ja ajatuksia vuodelle 2017.

– Alkavan vuoden juttu on jälki ja sen harjoittelu. Kahden lajin vaatimus astuu voimaan 2018 ja siihen olisi sekä yhdistysten että yksittäisten harrastajien syytä varautua jo nyt. Monet yhdistykset ovatkin jo huomioineet tämän hyvin toimintaa suunnitellessaan.

Kuva: Juha Lehtikangas

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Hae blogista

Viimeisimmät artikkelit

Arkisto

Kategoriat

Vieritä ylös