Korvat kairassa ja kuono kohti Rukaa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Suomen Pelastuskoiraliiton vuosittaista ryhmäkatselmusta eli jäsenyhdistysten hälytysryhmien tason- ja taidontarkastustapahtumaa vietettiin tänä vuonna Kuusamossa Rukatunturin jylhissä maisemissa.

Liiton jäsenyhdistysten määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina ja sen innoittamana tavoitteena oli houkutella mukaan aiempaa enemmän osallistuvia ryhmiä. Tavoitteessa onnistuttiin ja mukana oli kymmenen ryhmää, joissa osallistujia oli kattavasti jokaiselta liiton koulutusalueelta ja 14 eri jäsenyhdistyksestä. Ryhmäkokoa muutettiin aiempiin vuosiin verrattuna niin, että ryhmä koostui kolmesta koirakosta ja ryhmänjohtajajasta.

– Kuusamon syrjäisen sijainnin huomioiden osallistujien alueellinen kattavuus oli tosi hyvä. Tavoitteemme oli saada paikalle 12 ryhmää, joten skarpattavaa jäi vielä seuraavalle vuodelle, pohtii ryhmäkatselmuksen toinen pääkoordinaattori Miia Halonen.

Yhteistyötä yli yhdistysrajojen

Ryhmäkatselmuksen teema, yhteistyö, heijastui niin järjestelyihin kuin rastitehtävien rakenteisiinkin. Ryhmäkatselmuksen järjestäminen on isäntäyhdistykselle aina suuri ponnistus, ja tänä vuonna osallistujamäärän kasvaessa myös käytännön järjestelyihin saatiin lisää volyymia kahden yhdistyksen, Kuusamon Pelastuskoirat ry:n (KuPe) sekä Oulun Läänin Pelastuskoirayhdistys ry:n (OLPY) yhdistäessä voimansa.

– Idea yhteistyössä toteutetusta ryhmäkatselmuksesta sai alkunsa jo keväällä 2015, kun tutustuimme kuusamolaisiin yhteisissä lumietsintäharjoituksissa Kemissä. Kuluneen vuoden aikana olemme kokoontuneet porukalla viikonloppuleireille ideoimaan ja testaamaan tehtäviä. Meistä on muotoutunut tiivis ja toimiva porukka, Halonen kertoo.Samaa kertoo myös Kuusamon Pelastuskoirat ry:n puheenjohtaja ja toinen ryhmäkatselmuskoordinaattori Sari Kumpuniemi.

– Olimme otettuja oululaisten pyytäessä meitä mukaan ja yhteistyö on sujunut tosi luontevasti. Olemme molemmat yhdistyksinä melko pieniä, joten resurssien yhdistäminen oli järkiratkaisu. Sen lisäksi olemme saaneet joukon uusia hyviä harrastuskavereita ja yhteistyö on jo poikinut yhteistreenejä. Omiin treenirutiineihin saa kivasti variaatiota, kun on myös toisen yhdistyksen treenaajat ja ideat käytettävissä.

Lunta, poroja ja tunturimaisemia

Ryhmäkatselmuksen tapahtumapaikaksi järjestyi Rukakeskuksen komeat puitteet Rukatunturilla, mikä tarjosi uudenlaisia elämyksiä niin ihmisille kuin koirillekin.

– Tiedotimme osallistujille jo etukäteen, että varautukaa, täällä on poroja joka paikassa, Kumpuniemi naurahtaa.

Heti alkuun osallistujille jaettiin Suomen Pelastuskoiraliiton juhlavuoden kunniaksi hankitut kevyet lumivyörylapiot, joille löytyi käyttöä heti saman päivän tehtävissä. Kuusamon Pelastuskoirat ry on mukana lumivyöry.fi -hankkeessa, jonka tavoitteena on lumiturvallisuuskoulutuksen kehittäminen ja lumivyöryosaamisen paranta­minen Suomessa.

– Ryhmäkatselmuksen myötä tarjoutui tilaisuus viedä osaamista lumietsinnästä käytännön tasolle, ja osana tehtäviä osallistujat pääsivätkin kaivamaan maalimiehiä esiin sahanpuruilla peitetyistä lumikasoista. Monille koirakoille lumi oli vieras elementti etsinnöissä, joten tehtävä tarjosi sopivasti haastetta ja tilaisuuden uuden oppimiseen. Saimme tästä paljon positiivista palautetta.

Perjantai-iltana yleisörastin lumiluolaa olivat kaivamassa järjestelijöistä Petri Halonen, Tiina Heiskanen, Teemu Torvinen ja Heli Törmänen. Kuva: Hannele Logrén.

Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään Rukan rinteille levittäytyvää isoa etsintätehtävää varten. Ryhmänjohtajat muodostivat etsintäjohdon, jonka tuli perustaa johtopaikka ja organisoida etsintä viranomaisohjeistuksen mukaisesti. Yhteistyöteeman mukaisesti “pakkaa sekoitettiin” yhdistämällä eri yhdistysten koirakoita pareiksi niin, että eri resurssit saatiin hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti.

– Osallistujat tarttuivat alun pienoisen hämmästyksen jälkeen hienosti haasteeseen eivätkä antaneet tuttujen ryhmien sekoittumisen häiritä omaa toimintaa. Etsijät tekivät hienoa työtä ja haastavista maastoista huolimatta aamupäivän aikana löytyi viisi “kadoksissa” ollutta geokätköilijää, Halonen ja Kumpuniemi kiittelevät.

Lumiluolalla tositoimissa Hanna Laasanen koiransa kanssa sekä rastin vetäjä Teemu Torvinen. Kuva: Janne Lankila

Samaan aikaan toinen puolikas suoritti pienempiä rasteja, joissa päästiin monipuolisesti testaamaan hälytysryhmäläiseltä vaadittavia taitoja aina vesipelastuksesta ensiaputaitoihin, gps-osaamiseen ja suunnistamiseen.

– Onnistuimme luomaan mielenkiintoisen tehtäväkokonaisuuden, jossa hyödynnettiin sekä meidän olemassa olevia että paikallisia resursseja ja erikoisuuksia, Kumpuniemi kertoo.

Vesipelastustehtävää suorittamassa Joonas Ahola ja Elisa Reunanen. Vedessä pelastettavana kelluu Henriikka Passoja. Kuva: Janne Lankila.

– Yhteistyökumppanimme Pölkky Oy tarjosi tilat tehdashallistaan rakennusetsintää varten ja Oivangin leirikeskuksen ranta-alueella pelastettiin kanootilla onkijoita järvestä. Raunioradalla suoritettiin yhdistelmätehtävä, jossa etsijöiden tuli antaa myös ensiapua paikalla olleiden ensihoito- ja pelastusammattilaisten vahtivan silmän alla.

Lounaan jälkeen ryhmät vaihtoivat osia ja aamupäivän isossa etsintätehtävässä mukana olleet siirtyivät iltapäivällä pienempien rastitehtävien pariin toisen puolikkaan jatkaessa kadonneiden etsintää Rukan rinteiltä. Vaihto oli tarkkaan harkittu, sillä sen avulla päästiin testaamaan myös osallistujien delegointitaitoja ja siirtymävaiheen toimivuutta.

Osana isoa etsintätehtävää järjestettiin seikkailukouluttajan ohjaama elämyksellinen erikoisrasti, jossa etsijät pääsivät laskeutumaan köyden varassa Rukan pikkuhyppyrimäen tuomaritornista. Yleisöllä oli mahdollisuus seurata rastin tapahtumia ja tutustua samalla pelastuskoiratoimintaan.

– Osallistujat “huijattiin” torniin kertomalla, että joku etsittävistä saattaa olla kiivennyt sinne. Tehtävän luonne paljastui sitten ylhäällä, koordinaattorit nauravat. – Osa porukasta taisi kerätä hetken rohkeutta, mutta kaikki tulivat lopulta reippaasti alas.

Myönteistä näkyvyyttä pelastuskoirille

Järjestäjät kiittelevät vuolaasti niin osallistujia, omia yhdistysaktiivejaan kuin mukana olleita testaajiakin.

– Otimme testaajia mukaan jo tehtävien suunnitteluvaiheessa, ja saimme sen avulla paljon uusia ideoita ja kokemusta hyödynnettäväksi.

– Iso etsintätehtävä hieman jakoi mielipiteitä, osa tykkäsi tosi paljon, osa olisi toivonut ohjelmaan enemmän lyhyitä rasteja. Toisaalta etsintätehtävällä halusimme teeman mukaisesti korostaa yhteistyön ja tiedon sujuvan siirtymisen merkitystä.

Kaikin puolin ryhmäkatselmus sujui juuri niin kuin oli suunniteltu, ja päällimmäiseksi jäi hyvä fiilis sekä päivän aikana että sen jälkeen, järjestäjät summaavat. – Toivottavasti osallistujat lähtivät Rukalta monta uutta kokemusta ja elämystä rikkaampana.

Kumpuniemi on tyytyväinen siihen, että tapahtuma herätti kiinnostusta sekä paikallismedioissa että paikallisten viranomaisten keskuudessa.

– Paikallislehti oli tekemässä tapahtumasta juttua ja näin tuomassa pelastuskoiratoimintaa isomman yleisön tietoisuuteen. Mieltä lämmitti ihan erityisesti se, että sekä vapaa-ajalla olleita viranomaisia että paikallinen vapepa-johtaja oli koko päivän mukana seuraamassa tapahtumia ja kuuleman mukaan tyytyväisiä näkemäänsä. Ensihoito- ja pelastushenkilöstöä oli mukana rastitehtävässä ja nähtiinpä yksi paikallinen palomestarikin maalimiehenä rauniotehtävällä. Toivottavasti tämä poikii myönteistä näkyvyyttä myös yhteistoimintatahojen keskuudessa.

Liekö sattumaa vai tekikö tapahtuma ja pelastuskoiratoiminta tosiaan hyvän vaikutuksen viranomaisiin, sillä Kumpuniemi kertoo, että ryhmäkatselmuksen jälkeisellä viikolla Kuusamossa oli etsintä, johon ensimmäistä kertaa pitkään aikaan myös Vapepaa – ja pelastuskoiria – pyydettiin mukaan.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vieritä ylös