VIRTA vie, VIRTA tuo

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

VIRTA-käyttöönottotarkastuksia on järjestetty vuodesta 2014 lähtien, minkä jälkeen käyttöönottotarkastuksen hyväksytty suoritus on vaadittu kaikilta hälytysryhmään ja poliisiviranomaisen apuna henkilöetsintätehtäviin tähtääviltä koirakoilta. Miltä tilanne käyttöönottotarkastuksen kanssa näyttää nyt, kahden lajin vaatimuksen voimaan tulon kynnyksellä?

– VIRTA on lähtenyt elämään omaa elämäänsä ja nykyisin se on kaikkien osapuolten kannalta hyväksytty tosiasia, toteaa Poliisikoirakoulun kouluttaja, ylikonstaapeli Jarmo Happo.

Happo on mukana puolivuosittain kokoontuvassa VIRTA-työryhmässä, jossa on edustajia viranomaisten lisäksi myös eri liitto- ja yhdistystahoilta.

– Selvästi tunnistettu fakta on se, että VIRTA on aiheuttanut muutoksia koulutustarpeissa, mutta muutostarpeiden jalkautuminen kentälle ottaa oman aikansa. Suurimmat puutteet tuntuvat liittyvän ohjaajien osaamiseen. Yhteistyötä koiran kanssa ja koiranlukutaitoa ei voi liikaa painottaa, Happo muistuttaa.

Tampereen Seudun Etsintäkoirien Marianne Ihalainen asentaa kameraa Ukko-koiran valjaisiin. Kuva: Sanna Suhonen

Happo kertoo hylättyjä VIRTA-tuloksia tulevan edelleen huomattavan paljon, jopa 25-30% kaikista koesuorituksista päättyy hylkäykseen.

– Toisaalta se kertoo paljon VIRTA-tarkastuksen tarpeellisuudesta. Lähtökohtana on kuitenkin ollut luoda yhteiset laatukriteerit kaikille hälytyskoirakoille ja näin varmistaa pelastuskoirakoiden laatutaso tositilanteissa.

Happo kuitenkin kertoo yleisfiiliksen olevan positiivinen ja antaa kehuja yhdistyksille, joissa on tänä vuonna tehty tosissaan töitä kahden lajin vaatimuksen eteen.

Hylättyjen suoritusten osuus edelleen huomattava

VIRTA-työryhmään kuuluu myös Tampereen Seudun Etsintäkoirien TSE ry:n hallituksen puheenjohtaja Eeva Kaataja, joka kertoo, että työryhmän lisäksi myös yhdistysten sisällä on ryhdytty pohtimaan syitä hylkäysten määrään.

Kaikista Suomessa VIRTA-kokeeseen osallistuneista koirakoista hyväksyttiin viime vuonna 59 % ja tänäkin vuonna osuus on pysynyt jokseenkin samana.

– Hylättyjen suoritusten määrä tänä vuonna näyttäisi olevan samaa tasoa kuin viime vuonnakin, joskin ihan pientä laskusuhdannetta voi olla havaittavissa.

– Pelastuskoiraihmiset ovat pohtineet muun muassa sitä, onko VIRTA tullut ihmisille tutummaksi, jolloin siihen ehkä lähdetään heikommallakin kokemuksella. Mietimme myös, onko tarkastuksen vaatimukset nousseet tai vastavuoroisesti yhdistysten omat vaatimukset tarkastukseen suositteluun laskeneet?

– Näihin kysymyksiin tuskin lienee yhtä oikeaa vastausta tai hylkäysten määrään yhtä selkeää syytä. Seurojen sisällä lienee kuitenkin syytä pohtia, onko suositukset saavalla koirakolla takanaan riittävästi pitkäkestoisia ja haastavia harjoituksia?

Tampereen Seudun Etsintäkoirat järjestävät niin sanottuja harjoitusvirtoja, eli 2-3 tunnin kestoisia etsintöjä mallintavia harjoituksia, joissa ohjaajat joutuvat kohtaamaan epävarmuuden hetkiä ja olemaan vastuussa etsintöjen etenemisestä sekä päätöksenteosta. Aivan kuten virallisessa VIRTA-tarkastuksessakin.

– Tällaiset harjoitukset tuovat varmuutta siihen oikeaan tarkastukseenkin, kun koiranohjaaja ei kohtaa tilannetta ensimmäistä kertaa.

Maalihenkilö löytyi! Hanna Laasanen palkkaa Ukko-koiraa treeneissä. Kuva: Miia Mäkelä

Pohdinnassa on ollut myös viranomaisten rooli tarkastuksissa.

– Meillä ei ole tilastoa siitä, kuinka usein poliisi on aiempina vuosina ollut mukana. Mutu-tuntuma kuitenkin on, että vähemmän kuin esimerkiksi tänä vuonna, jolloin viranomainen on ollut läsnä 80 % tarkastuksista. Kenties silläkin voi olla vaikutusta niin, että poliisin myötä arvostelu on ollut tiukempaa tai tarkastukseen osallistunut koirakko on jännittänyt tilannetta enemmän.

Omasta tekemisestä kiinni

Tampereen Seudun Etsintäkoirien Marianne Ihalainen on osallistunut tänä syksynä VIRTA-tarkastukseen kahdesti. Ensimmäinen kerta lokakuussa päättyi hylkäykseen, toisella kerralla Ihalainen suoritti viisivuotiaan Ukko-koiransa kanssa tarkastuksen puhtain paperein.

Ukko on hieno koira ja lahjakas jäljestyksessä. Ilmaisunkin se oppi kuin itsestään kuuntelemalla treeneissä autossa mitä muut koirat tekee, Ihalainen naurahtaa.

– Olin ollut aiemmin mukana Virta-harjoituksissa maalimiehenä ja suunnistajana, mutta silti kokemus oli ihan uusi. Etsintäalue tuntui ihan käsittämättömän laajalta ja hankalalta, varsinkin kun kaikki oli oman pohdinnan ja päätöksenteon varassa.

Ihalaisen ja Ukon tarkastus lähti hyvin käyntiin, mutta yksi maalimiehistä jäi löytymättä ja suoritus hylättiin.

– Koe kaatui omiin virheisiini. Luotin liikaa siihen, että koira ilmaisee ja ajaa jäljen ikään kuin itsestään. Olin liian passiivinen ja loppua kohti niin väsynyt ja pettynyt, että vahingossa ohjasin itse koiran pois jäljeltä. Hylätty tulos tuntui maailmanlopulta.

Ihalaisen mukaan paikalla ollut poliisi ei kuitenkaan lisännyt jännitystä, päinvastoin.

– Hylätyn kokeen jälkeen sain poliisilta tosi paljon kannustusta ja sparrausta, mistä oli konkreettisesti apua seuraavaan yritykseen. Poliisi sanoi, että jos löydät jäljen, aja se heti, äläkä ajattele palaavasi myöhemmin asiaan. Päätin muistaa neuvon aina.

Ihalainen keräili itseään hetken ja seuraava VIRTA-tarkastus pidettiin marraskuun lopussa.

– Ennen uusintaa tein pari pidempää harjoitusta oman treeniryhmän kanssa. Päätin myös tukea koiraani paremmin jäljestämisessä, enkä tulla mukana vaan matkustajana. Tilanteen alussa sekä poliisi että tarkastuksen johtaja puhuivat niin kannustavasti ja rauhoittavasti, että kaikki jännitys hävisi, kun painuimme porukalla metsään.

Tällä kertaa VIRTA sujui hienosti alusta loppuun saakka.

– Ratkaisevaa oli se, että oma tekeminen muuttui. Ukkohan toimi hienosti molemmissa yrityksissä. Toisella kerralla olin skarpimpi ja keskityin koiraani paremmin, jännitin vähemmän ja tein ehkä paremman etsintäsuunnitelmankin. Käytin hyväkseni kaikki saamani neuvot, ja se kannatti.

Ihalainen jakaa mielellään kokemuksiaan muille Virtaan menijöille.

– On tärkeää jakaa myös niitä pettymyksiä, koska kaikille sattuu joskus virheitä. Suoritus on pääsääntöisesti kiinni ohjaajasta. Kannattaa pysähtyä miettimään, miten luet ja luotat koiraasi?

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Hae blogista

Viimeisimmät artikkelit

Arkisto

Kategoriat

Vieritä ylös