Lumietsintätaitoja tarvitaan ympäri Suomen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Huhtikuun alussa järjestettiin Pelastuskoiraliiton historian ensimmäinen lumietsintäkoirakoiden pilottikoulutusviikonloppu Rukalla Kuusamossa. Viikonlopun aikana ihmisiä etsittiin niin lumipiiloista kuin lumiluolistakin. Tapahtumaa isännöivät Kuusamon pelastuskoirat ry.

– Tärkeintä lumietsinnässä on saada koira tottumaan lumeen alustana ja oivaltamaan, että lumestakin pitää haistella, kuvailee Kuusamon Pelastuskoirien aktiivijäsen Teemu Torvinen.

Ajatus lumietsintäkoulutusten järjestämiseen on kytenyt jo pidemmän aikaa.

– Jo jokunen vuosi sitten aloimme liiton sisällä pohtia, missä mittakaavassa lumietsintää olisi aiheellista kouluttaa. Selvitimme myös viranomaispuolelta kiinnostusta koirien käyttöön ja mahdollisuuksia toimia yhteistyössä pelastuslaitoksen kanssa, kertoo Torvinen.

Koulutusviikonlopun aikana harjoiteltiin oikeaoppista lapiointitekniikkaa… ja etenkin sitä tahtia, millä homma pitäisi saada hoidettua.
Osallistujat pääsivät vuorollaan etsimään annetulta alueelta (50m x 50m) kaksi lumeen haudattua piipparia.

Torvinen työskentelee Rukakeskuksessa turvallisuusvastaavana ja lumiturvallisuuskouluttajana, joten paikka pilottikoulutuksen järjestämiseen valikoitui luontevasti. Kosketusta lumietsintään otettiin jo viime syksynä Rukalla järjestetyn Korvat kairassa –ryhmäkatselmuksen yhteydessä.

– Ryhmäkatselmuksen jälkeen on tullut tosi paljon kyselyitä koulutuksesta niin yksityisiltä harrastajilta kuin pelastuskoirayhdistyksiltä. Kentällä tuntuu olevan tarvetta mielekkäälle talvitreenauslajille rakennusetsinnän lisäksi. Hienoa, että saatiin pilotti järjestettyä.

Lumivyöryetsintä on harvan laji

Torvinen haluaa korostaa eroa lumivyöryetsinnän ja lumestaetsinnän välillä.

– Aihe on herättänyt paljon keskustelua, ja sen tuloksena halusimme eriyttää lumestaetsinnän omaksi asiakseen.

Lumivyörykoiran kouluttaminen on hyvin pienen porukan hommaa. Lapin alueella toimii muutamia lumivyöry- ja sortumapelastamiseen erikoistuneita vastekoirakoita osana hälytysryhmää, muualla Suomessa tarvetta lumivyöryetsinnälle ei juurikaan ole.

Torvinen näkee lumietsintäkoirakot hyvin marginaalisena ryhmänä jatkossakin.

– Jos viiden vuoden päästä 10 koirakkoa työskentelee lumivyöryetsinnän puolella, se on jo aika realistinen tavoite. Koirakoiden tulee käytännössä asua riskialueilla, jotta apu ehtii edes teoriassa ajoissa paikalle.

– Toki myös lumivyörykoirien koulutuksessa haluamme olla mukana kehittämässä suuntaviivoja testaukselle, joilla voidaan jatkossa todentaa lumietsintäkoirakon osaamista ja kykyä työskennellä paineen alla. Tällä hetkellä Pelastuslaitos ei sellaisia mukana olevilta koirakoilta edellytä.

Saksanpaimenkoira Elli on saanut hajun lumen alta.

Lumietsintätaidot eivät katso rotuun tai kokoon

Lumietsintätaidoille sen sijaan on käyttöä ympäri Suomea esimerkiksi tilanteissa, joissa henkilö on kolaroinut lumiseen ojanpenkkaan, lyhistynyt hankeen tai jäänyt katolta tippuneen lumen alle.

– Lumietsintä on lisäksi koiralle tosi hyvää talvitreeniä ja sitä pystyy harrastamaan missä päin Suomea tahansa – ainakin edes jossain vaiheessa vuotta.

Mitä lumietsintä sitten vaatii ohjaajalta – hyvien koiranohjaus- ja lukutaitojen lisäksi?

– Se vaatii hyvää fysiikkaa ja taitoa käyttää oikeanlaisia välineitä, lumikenkiä, suksia ja karvapohjasuksia. Lumessa kahlaaminen käy kunnon päälle.

Torvisen ei näe rotu- tai kokorajoituksia lumietsintäkoiralle.

– Pienemmätkin koirat pärjäävät lajissa hyvin ja meidän omassakin treeniryhmässä on koiria joka rotuun ja kokoon. Pääasia on, että koira ei aristele lunta ja sillä riittää kuntoa lumessa etenemiseen ja työskentelyyn. Ja tietenkin se pelastuskoiran tärkein ominaisuus, eli vietti ihmisen perään.

Australianpaimenkoira Manu löysi maalin.
Saksanpaimenkoira Camo töissä.

Ensi talvena tositoimiin

Pelastuskoiraliiton tavoitteena on saada viralliset lumietsintäkoulutukset ohjelmaan kenties jo ensi talven aikana. Tällä hetkellä työryhmä suunnittelee sekä kurssin sisältöä että koko koulutusjärjestelmän käynnistämistä. Myös koulutusmateriaalit ovat työn alla.

– Tavoitteet on asetettu, nyt täsmennetään suuntaviivoja. Toivottavasti jo 2019 alkupuolella päästään järjestämään ensimmäisiä lumietsinnän koulutuksia ja lumivyöryetsinnän testauksia.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Hae blogista

Viimeisimmät artikkelit

Arkisto

Kategoriat

Vieritä ylös