Pelastuskoirien ja VPK:n yhteistreenit Kordpuddenissa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Kauniina kevätpäivänä toukokuun lopulla 26.5.2018 pidettiin Korpuddenissa, Mustiolla VPK:n ja pelastuskoirien yhteistreenit. Korpudden on kaunis virkistysalue järven rannalla. Pidimme johtopaikkaa partiolaisten majalla.

Korpudden aamulla harjoitusten alkaessa.

Treenin tarkoitus oli harjoitella yhteistyötä eri toimijoiden välillä ja jatkaa harjoitusta ”loppuun asti”. Usein pelastuskoiraharjoitukset loppuvat maalihenkilön löytymiseen, mutta nyt koirakot harjoittelivat mm. hätäkeskukseen soittamista, hätäensiavun antamista, avun opastamista paikalle ja osallistuivat loukkaantuneen kuljettamiseen pois metsästä.

Suunnittelu aloitettiin jo syksyllä

Treenien suunnittelu aloitettiin jo edellisenä syksynä, kun Marcus Pihlström (VRG) sai idean yhteistreeneistä Svartå FBK:n (Mustion VPK) kanssa. Harjoituksen suunnitteluun lähtivät mukaan Elina Rautapää LUP:sta (Länsi-Uudenmaan pelastuskoirat ry) ja vapaapalokuntalaiset Tom Lundström, Christoffer Nyman ja Richard Nyman.

Harjoituspäivän ajaksi koirakoille ja vapaapalokuntalaisille oli suunniteltu erilaisia etsintä- ja pelastustehtäviä. Maalihenkilöinä oli VPK:laisia aikuisia ja lapsia sekä nukkeja. VPK:laisille oli suunniteltu normaalien ensiaputehtävien lisäksi köysillä pelastamista sekä pintapelastustehtävä. Pintapelastustehtävää tosin ei ehditty tämän päivän aikana tehdä, vaan se jäi myöhemmäksi.

Koirakoille oli suunniteltu erilaisia hätäensiapua vaativia tilanteita, kuten elvytystä, lävistyshaavan hoitoa ja korkealta pudonneen auttamista.

Loukkaantunut autetaan jyrkänteeltä alas köysillä.

”Hätäkeskus” linkkinä etsijöiden ja ensiavun välillä

Koirakoille jaettiin etsintäalueet ja ohjeet soittaa ”hätäkeskukseen” tarvittaessa. Hätäkeskuksena tässä harjoituksessa toimi hätäkeskusammattilainen Nina Pulli. Tämä toi harjoitukseen hienon lisän, kun ”hätäpuheluun” vastasi ammattilainen, joka kutsui lisäapua. Lisäapu tulikin paikalle pillit vinkuen. Tämän odotusajan löydön tehneet koirakot antoivat hätäensiapua löydetylle (harjoituksessa käytettiin ihmisten lisäksi mm. elvytysharjoitusnukkea) ja opastivat apua paikalle. Tämä osa pelastusketjusta jää pienemmissä harjoituksissa tekemättä ja osallistujat kokivat, että juuri tämä osa oli tärkeä osa harjoitusta.

Svartå FBK:n Scania toi pelastajia paikalle.

Osallistujat pitivät harjoitusta onnistuneena

Koirakoita harjoitukseen osallistui neljästä eri pelastuskoirayhdistyksestä (VRG, LUP, RasPeKo, KeHä). Ihmisiä pyrittiin yhdistelemään siten, että eri yhdistyksessä olevat ihmiset muodostivat koirapartion. Näin saatiin jaettua osaamista yhdistysten välillä ja tutustuttiin yli yhdistysrajojen. Juuri näitä eri pelastuskoirayhdistysten yhteisiä harjoituksia on pidetty tarkoituksenmukaisina ja hyvinä.

Löydetylle henkilölle annetaan ensiapua.

Osallistujat kiittelivät monipuolisia ensiaputehtäviä ja olivat sitä mieltä, että niitä pitäisi harjoitella useamminkin. ”Hätäkeskukseen” soittaminen ja VPK:n paikalle tuleminen oikealla kalustolla oli myös mainittu harjoituksen kohokohtana. Myös se, että VPK:lta sai heti palautetta annetusta hätäensiavusta ja heidän toiminnan seuraaminen läheltä oli monen mielestä mielenkiintoista ja tärkeää. Oli myös helpottavaa huomata, miten metsästä pääsee auttajien avulla pois, vaikka kannettuna.

Löydön tehnyt koirakko ja VPK kantavat yhdessä loukkaantuneen pois metsästä.

Kiitos kaikille harjoitukseen osallistuneille!

Monet pelastuskoirayhdistykset ympäri Suomen jo tekevätkin yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja erilaisia yhteistreenejä on ollut ja on tulossa. Suunnitteleminen vaatii aikaa ja resursseja, mutta on ehdottomasti sen arvoista. Suunnitteluapua saa ihan varmasti, kunhan vain huomaa kysyä.

Kirjoittanut Elina Rautapää

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Hae blogista

Viimeisimmät artikkelit

Arkisto

Kategoriat

Vieritä ylös