ITÄ järjesti Pelastuskoiraliiton ensimmäisen alueellisen leirin

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Pelastuskoiraliiton jäsenyhdistykset on jaettu maantieteellisesti koulutusalueisiin, joilla järjestetään liiton koulutuskarttaan kuuluvia koulutuksia. Tänä vuonna toimintaan lisättiin alueelliset leirit, jollaisen järjesti ensimmäisenä Itä-Suomen alue 26.–28.10.2018. Leirin järjestelyistä vastasi Keski-Suomen pelastuskoirat ry, ja se järjestettiin yhteistyössä Vapepa Keski-Suomen valmiusryhmän ja Suomen Lentopelastusseuran, Keski-Suomen Ilmailijoiden kanssa. Harjoitus toteutettiin MPK:n harjoituksena (MPK Ilmapuolustuspiiri). Leirin johtajana toimi Mikko Koljander KesPekistä. Lisäksi leirillä olivat kouluttamassa Pasi Niemi Ilmasotakoululta ja koiran ensiavusta Tiina Ylitalo KesPekistä. Ensiaputehtävät leirillä järjesti SPR Suolahti.

Etsintää ja ensiapua

Leirillä oli osallistujia viidestä eri yhdistyksestä: Etelä-Savon Etsintäkoirista, Haminan Pelastuskoiraharrastajista, Kotkan Pelastuskoirayhdistyksestä, Mikkelin Seudun Pelastuskoirista ja Keski-Suomen Pelastuskoirista. Koirakoita oli yhteensä kaksitoista, ja heistä muodostettiin koirapartiot ennakkokyselyn perusteella siten, että jokaisessa partiossa oli kokenut ja hieman kokemattomampi koiranohjaaja. Koirapartiot käyttivät koiriaan tehtävissä parhaaksi katsomallaan tavalla. Harjoittelua tehtiin Ilmasotakoulun maastossa ja paloharjoitusalueella. MPK järjesti harjoituksen majoitustilat sekä muonituksen.

Leirin kulku ja teemat päätettiin osallistujille tehdyn ennakkokyselyn perusteella. Kyselyssä toivottiin pitkäkestoisia ja todenmukaisia etsintätehtäviä. Kyselyllä selvitettiin koirakon koulutustaso ja koiranohjaajan kokemus etsintätehtävistä koiran kanssa ja kartturina. Perjantaina harjoiteltiin pimeässä isoilla, todellisia tehtäviä vastaavilla etsintäalueilla. Lauantaina etsintää jatkettiin harjoituksella Vapepa-johdon alla. Kadonneina olivat toistensa kanssa – taas kerran – riitaantuneet Jukolan seitsemän veljestä, jotka ovat suorittamassa asepalvelustaan Ilmasotakoululla. Lauantain harjoitukseen kuului myös ensiaputehtäviä, joissa harjoiteltiin mm. elvytystä, ison verenvuodon tyrehdyttämistä ja sokin hoitoa sekä hätäpuhelun tekemistä.

Sunnuntaina leirin ohjelmassa oli tutustuminen lentopelastukseen. Maastoon oli sijoitettu maastopukuinen henkilö sekä maastopukuun ja huomioliiviin pukeutunut henkilö. Tehtävä esitteli osallistujille, miten lentoetsintää suoritetaan ja miten erilaiset maastot, kadonneen pukeutuminen ja muut vastaavat asiat vaikuttavat etsintään. Lisäksi koirakot saivat suunnitella itse harjoituksia erilaisilla rasteilla paloharjoittelualueella. Heidän käytössään oli varusmiesmaalimiehiä. Leirin päätteeksi pidettiin koulutus koiran ensiavusta, jonka aikana harjoiteltiin mm. paine- ja tassusidosten tekemistä koirille.

Tehotreenit etsintätaktiikkaan

Veera Lappi (Mikkelin Seudun Pelastuskoirat ry) osallistui leirille valkoinenpaimenkoira Incan kanssa. Koirakko on suorittanut loppukokeen hausta ja peruskokeen jäljestä ja tähtää nyt VIRTA:aan. Veera kertoi, että päällimmäisenä mieleen jäi tietysti lentopelastus, mutta kaikki treenit koiran kanssa maastossa olivat hyviä ja sekä hän että koira saivat niistä paljon irti.

– Oli paljon pitkäkestoista etsintää, tyhjiä alueita ja paljon jälkiä. Sain juuri sellaista painetta ja ongelmien ratkomista, mitä leiriltä halusinkin, ja sekä oma että koiran motivaatio riitti loppuun asti. Lauantaina takana oli jo useampi alueen vaihto ja jäljen ajo, ja Inca lähti edelleen hajuun törmätessään kohdehenkilön luo.

Monta aluetta tarkoitti myös paljon etsintäsuunnitelmien tekoa.

– Tärkein oppini etsintäsuunnitelmiin liittyen oli se, että isot alueet pitää ehdottomasti pilkkoa pienemmiksi. Silloin on selkeämpää, minkä osan alueesta on jo käynyt läpi ja mikä osa on vielä etsimättä. Oli tosi hienoa, että leirillä pääsi koko ajan olemaan joko kartturina tai koiranohjaajana eli näki kaiken toiminnan koirakon suunnalta.

Tyhjä vai ei?

Jenni Hautamäki (Haminan Pelastuskoiraharrastajat ry) osallistui leirille lyhytkarvaisen pyreneittenpaimenkoira Taavin kanssa. Myös Jenni ja Taavi valmistautuvat parhaillaan VIRTA:n haun loppu- ja jäljen peruskokeiden suorittamisen jälkeen. Leirillä Jenni huomasi esimerkiksi sen, miten paljon eroa on löytää joku alueelta tai ilmoittaa sen olevan tyhjä.

– Pääsimme oikeastaan ensimmäistä kertaa suorittamaan noin pitkää todenmukaista etsintäharjoitusta. Alueen tarkastamiseen meni kolme tuntia ja vartti ja olin todella tyytyväinen Taaviin sen jaksaessa työskennellä. Opin myös koirasta uusia asioita, kuten sen, että pitkän etsinnän aikana alueella, jossa ei ole mitään hajuja, koira on rauhallinen ja hieman passiivisen oloinen, mutta heti kun tulee jokin haju tai jälki, se lähtee oma-aloitteisesti töihin. Meille annettu etsintäalue oli tyhjä, mutta sillä oli kuitenkin paljon jälkiä, jotka johtivat aina ulos alueelta. Oli itse mietittävä tosi tarkkaan, että voinko olla varma, ettei alueella ole ketään ja ilmoittaa johtoon, että alue on tutkittu. Omissa treeneissämme kun olen tottunut aina löytämään jonkun.

Leiri oli Jennille opettavainen. Hän oppi paljon uutta ja sai onnistumisia.

– Parasta oli ehkä kuitenkin se, että sain taas lisävarmuutta luottaa koiran taitoihin, motivaatioon ja osaamiseen sekä vinkkejä, mitä pitää jatkossa treenata lisää. Hauskin etsintä oli varmasti sunnuntain lyhyt treeni paloharjoitteluradalla, jossa oli mahdollisuus hieman erilaisen etsintätreenin toteuttamiseen.

Uusia ihmisiä ja uusia ideoita

Veera Lappi ja Jenni Hautamäki olivat kumpikin todella tyytyväisiä leiriin. Alueelliselle leirille osallistuminen kannattaa, koska siellä saa uusia näkemyksiä ja tutustuu uusiin ihmisiin.

– Tällaiset leirit ovat ihan loistavia mahdollisuuksia luoda kontakteja lähialueiden yhdistysten kanssa, ja tehdä yhteistyötä myös jatkossa, vierailuja toisten treeneissä, Veera sanoo. – Ja tietysti eri näkemykset ja tavat toimia luo aina hyvää keskustelua, omassa pienessä porukassa ei välttämättä aina huomaa tai tajua kaikkea.

Leirin puitteet saivat osallistujilta kiitosta.

– Puolustusvoimille erityiskiitos siitä, että saatiin varusmiehiä maalimieskäyttöön. Se, että maalimiehillä ei ollut mitään kokemista tai ohjeita siitä, kuin toimia koiran tullessa paikalle, lisäsi tilanteen autenttisuutta, Jenni sanoo. – Leirit ja isot harjoitukset nostavat aina motivaatiota ja antavat hyvää vertailupohjaa siihen, mikä on oma osaamistaso ja minkä asioiden treenaamiseen tulee jatkossa keskittyä. Leiri oli hieno kokemus ja jos jatkossa on mahdollisuus osallistua, olen varmasti mukana!

Kiitos yhteistyöstä:

Vapepa Keski-Suomi
Keski-Suomen Ilmailijat / Suomen Lentopelastusseura
MPK Ilmapuolustuspiiri
Ilmasotakoulu
SPR Suolahti

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Vieritä ylös